Plåttak som ser ut som tegel

Plåttak som ser ut som tegel – finns det?

Att hitta rätt takmaterial till ditt hus är ett viktigt beslut. Om du letar efter ett tak som ger den klassiska och tidlösa känslan av tegeltak, men med moderna fördelar, kan plåttak som ser ut som tegel vara den perfekta lösningen för dig! Dessa tak erbjuder utseendet av traditionella tegelpannor men med alla de praktiska fördelarna som plåt kan ge. I den här artikeln berättar vi mer om plåttak med tegelutseende och dess för- och nackdelar.

Finns det plåttak som ser ut som tegelpannor?

Ja, det finns plåttak som är designade för att se ut som tegelpannor. Dessa plåttak kombinerar det bästa av två världar – det klassiska utseendet av tegel och de praktiska fördelarna med plåt. Plåttak som ser ut som tegel finns i olika kulörer och stilar för att passa alla typer av hus och arkitektoniska stilar. De ger ditt hus ett vackert och tidlöst utseende utan de högre kostnader och underhållskrav som ofta förknippas med traditionella tegelpannor. De behöver dock såklart ändå regelbundet underhåll och kostnadsöverväganden.

Fördelar med plåttak

Plåttak har många fördelar som gör dem till ett populärt val för både nya byggnader och renoveringar:

 • Låg vikt: Plåttak väger mycket mindre än tegel, vilket innebär mindre belastning på husets struktur. Detta gör plåttak särskilt bra för äldre byggnader som kanske inte klarar av tyngre material. När man planerar och kombinerar olika takmaterial behöver man ta hänsyn till både estetik och funktionalitet.
 • Lång livslängd: Plåttak håller länge och är resistenta mot väder och vind. De kan hålla upp till 50 år eller mer med rätt underhåll.
 • Lätt att lägga: Att lägga plåttak är ofta snabbare och enklare än att lägga tegelpannor, vilket kan spara tid och pengar.
 • Lågt underhåll: Plåttak kräver minimalt underhåll jämfört med andra takmaterial. De är motståndskraftiga mot rost och korrosion, särskilt om de är galvaniserade eller belagda.
 • Estetik: Med plåttak som ser ut som tegel får du det klassiska utseendet utan att behöva kompromissa med funktionaliteten.

Nackdelar med plåttak

Trots alla fördelar finns det även några nackdelar med plåttak:

 • Kostnad: Initialt kan plåttak vara dyrare än vissa andra takmaterial, men deras långsiktiga hållbarhet och låga underhållskostnader kan göra dem mer kostnadseffektiva över tid.
 • Ljudnivå: Plåttak kan vara bullrigare än andra takmaterial vid regn eller hagel, men detta kan ofta lösas med ljuddämpande material under taket. Plåttak behöver ibland förstärkas och kan behöva bytas ut oftare beroende på materialets kvalitet.
 • Utseende: Även om moderna plåttak kan se ut som tegel, kanske de inte fullt ut matchar det estetiska utseendet av äkta tegelpannor för alla.

Köpa och välja rätt plåttak för ditt tak

När du ska köpa och välja rätt plåttak finns det flera faktorer att överväga:

 • Material: Det finns olika typer av takplåt, inklusive galvaniserad stål, aluminium och koppar. Välj ett material som passar ditt klimat och budget.
 • Kulör och stil: Plåttak som ser ut som tegel finns i flera kulörer och stilar. Välj en kulör som matchar ditt hus och dess omgivning.
 • Kvalitet: Satsa på högkvalitativa produkter från välrenommerade tillverkare för att säkerställa att ditt tak håller länge och ser bra ut.
 • Tillbehör: Glöm inte tillbehör som takrännor, skruvar och tätningar som matchar ditt plåttak för en komplett och estetiskt tilltalande installation.
 • Installatör: Anlita en professionell takläggare, som oss på Bunkeflo Takentreprenad AB, för att säkerställa att taket installeras korrekt och hållbart.

Om du är intresserad av att renovera ditt tak, eller byta till ett plåttak med tegelutseende, kan du alltid kontakta oss på BFTE! Vi hjälper dig att få taket du drömmer om.

Vanliga frågor och svar om plåttak

Hur länge varar ett plåttak?

Ett plåttak kan hålla i upp till 50 år eller mer, men det behöver rätt underhåll. Detta gör det till ett långsiktigt och hållbart val för ditt hus.

Kan jag kombinera plåttak med tegel?

Ja, det är möjligt att kombinera plåttak med tegel, särskilt om du behöver planera och kombinera olika takmaterial för att få ett unikt utseende eller om du gör en stegvis renovering av ditt tak. Det är viktigt att se till att de olika materialen matchar estetiskt och funktionellt.

Hur lång livslängd har ett plåttak?

Livslängden för ett plåttak beror på materialets kvalitet och hur väl det behöver underhållas. Generellt sett har plåttak en lång livslängd på upp till 50 år eller mer.

Vad är bäst tegel eller plåttak?

Valet mellan tegel och plåttak beror på dina specifika behov och preferenser. Plåttak är lättare, mer hållbara och kräver mindre underhåll, medan tegel erbjuder en traditionell och robust estetik. Fundera på vad som är viktigast för dig: estetik, hållbarhet eller underhållskostnader. Tänk också på att tegel behöver förstärkning och bytas ut oftare än plåt.

Vad är billigast plåttak eller tegel?

Plåttak kan vara dyrare att installera initialt jämfört med tegel, men deras långa livslängd och låga underhållskrav kan göra dem mer kostnadseffektiva på lång sikt. Tegel kan vara billigare vid inköp, men kräver ofta mer underhåll och har en kortare livslängd. När man överväger kostnaderna behöver man också ta hänsyn till hur ofta taket behöver bytas ut och underhållas. Läs mer om vad plåttak kostar 2024!

Rulla till toppen