takläggare skåne

Plåt eller tegeltak – vad ska man välja?

Om du står inför ett takbyte kan frågan om huruvida plåt eller tegeltak är rätt val ha kommit över dina tankar! Att välja rätt tak för ditt hus är en viktig beslut som kommer att påverka ditt hem under många år framöver.

Valet mellan plåttak eller tegeltak är en fråga som många husägare står inför. Både materialen erbjuder unika fördelar och har sina specifika användningsområden. I denna artikel kommer vi på BFTE att utforska nyckelfaktorerna som du bör överväga när du väljer mellan dessa två populära takmaterial. Vi kommer att titta närmare på deras livslängd, underhållskrav, estetik och inte minst, kostnad per kvadratmeter. Vår mål är att ge dig all information du behöver för att göra ett välgrundat val som passar både dina behov och ditt hus. Och kom ihåg – om du har frågor om takmaterial, eller om du vill ha en professionell åsikt om vilket takmaterial du bör välja kan du alltid kontakta oss! Vi har sammanlagt 100 års erfarenhet av takläggning och vi kan vår grej. Men nog om oss, låt oss prata mer om plåt och tegeltak!

Hur väljer man rätt takmaterial?

När du står inför valet att byta tak eller lägga ett helt nytt, är det viktigt att överväga flera olika aspekter för att välja rätt takmaterial. Livslängd, underhåll, klimat, takets lutning och estetiska preferenser är avgörande faktorer. Material som tegel och plåt erbjuder båda lång hållbarhet med livslängd upp till 100 år för tegel och 50 år eller mer för plåttak.

Andra viktiga faktorer inkluderar vikt (japp, vikt spelar roll!), där tegel och betongpannor väger mer än plåt, vilket kan påverka valet beroende på husets konstruktion. Att förstå ditt hus unika behov samt att konsultera med experter kan hjälpa dig att göra det bästa valet för ditt hem. Vi rekommenderar att du alltid konsulterar med oss som takläggare innan du gör ett beslut kring material, då vi kan ge dig värdefulla insikter som kan hjälpa dig göra ett begrundat val.

roof, metal roof, tin roof

Fördelar och nackdelar med plåttak

När man överväger ett nytt tak är det viktigt att väga både för- och nackdelar med de olika materialen. Plåttak har blivit alltmer populära på grund av deras många fördelar, inklusive hållbarhet och underhållsvänlighet. Dock, precis som med alla byggmaterial, finns det också potentiella nackdelar att ta hänsyn till. Låt oss bryta ned vad som gör plåttak till ett attraktivt val för många husägare, samtidigt som vi lyfter fram några av de nackdelar som bör göras innan ett slutgiltigt beslut fattas.

Fördelar:

 • Lång livslängd
  Plåttak kan hålla i 50 år eller mer, vilket gör det till ett hållbart val över tid.
 • Lågt underhåll
  Takplåt kräver minimalt med underhåll, vilket sparar tid och pengar.
 • Vikt
  Plåttak är lättare än tegeltak, vilket minskar belastningen på husets struktur.
 • Hållbarhet
  Plåten står emot hårt väder, inklusive kraftiga vindar och hagel.

Nackdelar:

 • Estetik
  Vissa kan känna att plåttak inte erbjuder samma traditionella utseende som tegel.
 • Ljud
  Plåt kan vara mer bullrigt under regn och hagel jämfört med andra material.

Vill du få hjälp med att lägga plåttak i Malmö? Kontakta oss!

roof tiles, brick, red

Fördelar och nackdelar med tegeltak

Tegeltak har en lång historia och är kända för sin distinkta skönhet och exceptionella hållbarhet. Att välja tegel som takmaterial kan ge ditt hem en tidlös estetik och öka dess värde. Men, som med alla materialval, finns det både fördelar och nackdelar som måste beaktas. Detta avsnitt kommer att ge en översikt över de unika egenskaperna hos tegeltak, inklusive varför de fortsätter att vara ett populärt val för husägare, samt några potentiella nackdelar som kan påverka ditt val.

Fördelar:

 • Estetik
  Tegeltak erbjuder en klassisk och tidlös skönhet som kan öka ett hus visuella appell.
 • Lång livslängd
  Tegelpannor håller mycket länge, ofta över 100 år, vilket ger en långsiktig investering.
 • Brandmotstånd
  Tegel är brandsäkert, vilket bidrar till ökad säkerhet för ditt hem.

Nackdelar:

 • Omodernt
  Tegelpannor kan anses som aningen omoderna för husägare som vill uppnå en mer modern look.
 • Kostnad
  Initiala kostnaden för tegeltak kan vara högre än för plåttak.

Vad är bäst – tegeltak, plåttak eller betongpannor?

Valet mellan tegeltak, plåttak och betongpannor beror i slutändan på dina specifika behov, budget och estetiska preferenser. Tegeltak erbjuder en klassisk skönhet och en nästan oslagbar livslängd, men till en högre kostnad. Plåttak är ett lätt, hållbart och mindre krävande alternativ som också kan vara mer kostnadseffektivt på lång sikt. Betongpannor, som ofta är mer prisvärda än både tegel och plåt, erbjuder också god hållbarhet och estetik, men med en något kortare livslängd.

Läs mer om betongpannor och dess hållbarhet!

När du väljer takmaterial är det viktigt att överväga alla aspekter, inklusive underhåll, livslängd, kostnad och hur materialet passar med ditt hus design. Oavsett vilket material du väljer, se till att du vänder dig till en pålitlig leverantör och installatör för att säkerställa bästa möjliga resultat för ditt hem.

För mer detaljerad information om underhåll och installation av takmaterial, överväg att läsa våra andra artiklar där vi djupdyker i vad som krävs för att lägga ett nytt tak och hur du bäst underhåller ditt valda material.

Gör ett välgrundat val för ditt tak

Att välja rätt takmaterial är ett stort beslut som påverkar både ditt hems estetik och funktion för många år framöver. Varje material har sina unika fördelar, nackdelar och kostnadsstrukturer, vilket gör det viktigt att noggrant överväga vad som passar bäst för ditt specifika hem och dina behov. Oavsett om du värdesätter lång livslängd, enkelt underhåll, estetik eller kostnadseffektivitet mest, finns det ett material som uppfyller just dina kriterier.

Kom ihåg att det inte bara handlar om att välja rätt material, utan också att säkerställa att installationen utförs av pålitliga och erfarna proffs. Korrekt installation är avgörande för takets hållbarhet och funktion över tid.

Innan du fattar ditt slutgiltiga beslut, överväg att konsultera med en takexpert som kan erbjuda insikter specifika för ditt hems geografiska läge och strukturella krav!

Vanliga frågor

När det kommer till att välja takmaterial finns det många frågor som husägare ofta ställer sig. Nedan följer svar på några av de vanligaste frågorna kring plåttak, tegeltak och betongpannor. Dessa svar syftar till att hjälpa dig att göra ett mer informerat val när det är dags att byta tak eller välja material till ett nybyggt hus.

Vad är billigare plåttak eller tegeltak?

Generellt sett tenderar plåttak att vara billigare än tegeltak både i termer av initiala kostnader och installation. Kostnaderna kan variera beroende på typ av plåt och tegel, men plåttak erbjuder ofta en mer kostnadseffektiv lösning med tanke på material och arbetskostnader.

Läs mer om vad plåttak kostar!

Vilket är bäst tegelpannor eller plåttak?

Valet mellan tegelpannor och plåttak beror på dina prioriteringar. Tegelpannor erbjuder exceptionell hållbarhet och estetik med en livslängd på upp till 100 år, medan plåttak är lättare, mer underhållsvänliga och kan också ha en lång livslängd. Om du prioriterar estetik och traditionellt utseende kan tegelpannor vara bäst. För hållbarhet och lägre underhåll kan plåttak vara ett bättre val.

Vad är billigast plåt eller betongpannor?

När det gäller kostnad är plåttak och betongpannor relativt jämförbara, men plåttak kan ibland vara lite dyrare i inköp. Dock kan plåttak vara mer kostnadseffektivt över tid på grund av lägre underhållskostnader och längre livslängd.

Vad är dyrast plåt eller tegeltak?

Tegeltak är vanligtvis dyrare än plåttak, både när det gäller material och installation. Teglets tyngd och den arbetsintensiva installationsprocessen bidrar till högre kostnader jämfört med lättare och mer flexibla plåttak.

Hur lång livslängd har ett plåttak?

Ett plåttak kan ha en livslängd på 40 till 70 år, beroende på materialkvalitet, underhåll och lokala klimatförhållanden. Vissa högkvalitativa plåttak kan hålla ännu längre, särskilt om de är väl underhållna och installerade korrekt.

När ska man byta plåttak?

Det är dags att byta plåttak när du ser tydliga tecken på slitage såsom rost, bucklor, eller skador från extrema väderförhållanden. Regelbundna inspektioner kan hjälpa till att identifiera när ett tak börjar närma sig slutet av sin livslängd.

Vilket tak har längst livslängd?

Tegeltak, särskilt de tillverkade av naturligt lera, har ofta den längsta livslängden och kan hålla i över 100 år med korrekt underhåll. Plåttak följer efter med en imponerande livslängd på upp till 70 år, medan betongpannor också kan erbjuda en lång livslängd men vanligtvis inte så lång som tegel.

Rulla till toppen