Vad kostar det att byta tak?

Vad kostar det att byta tak 2024?

Vad kostar det att byta tak? Det är en fråga som de flesta husägare förmodligen ställt sig själva. Det är dessutom en fråga som kan ha många olika svar – beroende på mängder av olika faktorer. Att byta tak är ett stort arbete som kräver material, personal och kunskap – men vad kostar hela paketet egentligen?

I den här artikeln bryter vi ned allt du behöver veta kring kostnaderna att byta tak 2024! Det är vi som är Bunkeflo Takentreprenad AB – din lokala takläggare i Malmö. Vi har arbetat med takbyten och takrenoveringar i Skåneområdet under de senaste 10 åren med en kundnöjdhet på 100%.

Vad kostar takbyte, och vad kostar vad?

Priset för att byta tak kan variera avsevärt beroende på olika faktorer. Det är viktigt att förstå att takbyte inte är en standardiserad tjänst, och kostnaderna kommer att skilja sig åt beroende på dina specifika behov och omständigheter.

En positiv faktor i det hela är dock att man inte behöver byta tak speciellt ofta. I regel beräknar vi att man behöver genomföra ett takbyte omkring vart 20–30 år, vilket innebär att du som husägare max kommer att behöva göra det en gång under tiden du äger huset.

Så vilka faktorer kan bidra till att kostnaderna varierar på takbyte? Här är några faktorer som påverkar kostnaden för takbyte:

1. Material

Valet av takmaterial är en av de största faktorerna som påverkar kostnaden. Det finns olika materialalternativ att välja mellan, inklusive tegel, betong, plåt och shingel. Varje material har sina egna priser, och ditt val kommer att påverka den totala kostnaden för projektet. Var du köper materialet kan såklart också påverka priserna. Vissa byggvaruhus säljer till exempel betongpannor för 50 kr / m2, medan andra debiterar flera hundra kr per m2.

Exempel på pris per kvadratmeter på olika material:

Betongpannor: ca 100–120 kr / m2
Tegelpannor: ca 120 kr–600 kr / m2
Papptak: 100–200 kr /m2

Förutom själva takets material kommer du dessutom att behöva betala för hängrännor, stuprör och eventuella andra tillägg. Många gånger ingår allt detta i samma paket dock, speciellt när du går till en erfaren takläggare i Malmö.

2. Takets storlek

Storleken på ditt tak är en annan viktig faktor. Ett större tak kommer naturligtvis att kräva mer material och arbete, vilket kommer att höja kostnaderna. Ytterligare en sak du bör ha i åtanke är huruvida ditt tak har någon speciell lutning eller inte.

taktyper

Tak med olika lutningar.

3. Arbetskraft och tjänster:

Användning av professionella takläggare är avgörande för att säkerställa att arbetet utförs korrekt. Priset för arbetskraften kan variera beroende på företaget och deras expertis. Hos oss på BFTE kan du alltid räkna med en direkt offert där vi specificerar exakt vad som behöver göras, och vad det kommer att kosta.

Takbyte – pris per kvm

Att beräkna exakt pris per kvadratmeter på ett takbyte kan vara svårt om man inte har alla parametrar. För att räkna ut detta behöver du veta vilket material taket ska ha, vilka förutsättningar som redan finns, vilka tillägg som ska installeras samt vilket omfång arbetet ska ha. I regel kostar takbyte mellan 800–3000 kr per kvadratmeter. Detta är dock bara ett genomsnitt!

Exempelberäkning: takbyte 200 kvm pris

Om vi antar att du vill byta tak på din villa, och att du har bestämt dig för papptak – hur mycket kostar det att byta tak för dig då? Det enklaste sättet att ta reda på det är såklart genom att kontakta oss direkt för en offert, men du kan dessutom använda dig av en så kallad “byta tak kalkylator”. Tänk så här:

Papptak kostar omkring 100–200 kr per kvadratmeter, vi säger 150 kr i det här exemplet. Om din bostad har ett tak på 200 kvadratmeter, behöver vi multiplicera kostnaden för materialet med takets storlek. Kostnaden för materialet blir då ca 30 000 kr.

Hur ofta byter man tak

Före och efter-bilder från ett av våra takbyten

Är det dyrare att lägga nytt tak på gammalt hus?

Kostnaden för ett takbyte varierar sällan allt för ofta baserat på husets ålder. Det finns dock vissa faktorer som kan försvåra processen, till exempel om huset är skadat. Vi rekommenderar därför alltid att du bokar in en 19 innan du över huvud taget begär en offert på ett takbyte, för att säkerställa att allt är som det ska.

Byta tak själv kostnad

Om du är en hemmafixare, eller någon som anser sig själv vara duktig på att bygga, kanske du har funderat på att byta tak själv. Kanske till och med för att spara på kostnaderna? Vi tänker inte säga åt dig vad du ska eller inte ska göra, men som erfarna takläggare är vår rekommendation helt klart att inte byta tak själv.

Du kommer med största sannolikhet inte att spara pengar överhuvudtaget, och risken för att du skadar dig är för stor för att det ska vara värt mödan. Vi rekommenderar hellre att du pratar med oss om din budget för att se vilka alternativ vi kan erbjuda.

Hur går ett takbyte till?

Om du funderar på att byta tak och vad det kostar att byta tak, har du säkert också tänkt på hur ett takbyte faktiskt går till. Hur lång tid tar ett takbyte och vad kan du förvänta dig? Ett takbyte är en process som kan ta olika lång tid, främst beroende på vilken typ av tak som ska bytas, hur taket ser ut och vilka förutsättningar vi har att arbeta med. Här är en kortfattad steg-för-steg-guide (du kan läsa en mer omfattande guide om att byta tak här):


1. Riv det gamla taket

Innan du kan byta tak behöver du såklart riva bort det gamla taket. Det är en process som kan ta olika lång tid beroende på vilket material taket hade från början. I regel kan det ta allt från 2–5 dagar, beroende på hur många takläggare som arbetar.

2. Förbered för nytt tak

När det förra taket är borta behöver taket städas och förberedas för det nya taket. Återigen, det här steget kan variera i tidsåtgång beroende på hur många som arbetar och vilka förutsättningar de har att arbeta med.

3. Lägg nytt tak

Att lägga det nya taket är förmodligen den roligaste delen av arbetet – både för husägaren och oss som takläggare. Det är här vi får se hur resultatet kommer att se ut!

4. Installera avrinning

När det nya taket är lagt behöver vi såklart installera avrinning i form av eventuella stuprännor, hängrännor, skorstenar eller andra tillägg.

5. Inspektera

Efter att arbetet är klart genomför vi en sista inspektion för att säkerställa att taket är helt perfekt! När vi är klara packar vi ihop våra saker, kör bort skräp och tackar för ett trevligt arbete.

Sammanfattning

Att byta tak är en betydande investering i ditt hem och dess långsiktiga integritet. Kostnaden för takbyte i Malmö och Skåne varierar beroende på faktorer som takmaterial, takets storlek och arbetskraften. Var inte rädd för att siffrorna ser stora ut – ditt tak är en väsentlig del av ditt hem och något som du behöver investera i när tiden kommer. Det kan dels öka husets värde, men framförallt håller taket dig och din familj trygga och varma!

För att hitta den mest kostnadseffektiva lösningen bör du kontakta oss direkt – så återkommer vi med en exakt offert för att besvara frågan “vad kostar det att byta tak?” direkt!

Rulla till toppen