Hur ofta byter man tak

Hur ofta byter man tak?

Hur ofta byter man tak? Om du äger, eller planerar att köpa ett hus är det här eventuellt en fråga som dykt upp i ditt huvud. Taket är trots allt en bärande del av huset och något som man gärna vill att ska hålla god kvalitet under alla år man bor i huset – så hur ska man tänka?

Vi på Bunkeflo Takentreprenad AB har arbetat med takbyten i över 10 års tid och vi har hjälpt tusentals kunder att byta, renovera och inspektera sina tak. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av allt du behöver veta kring hur ofta man ska byta tak.

Hur lång livslängd har ett tak?

Att byta tak är inte något som du kommer att behöva göra ofta. Faktum är att man sällan byter tak oftare än vart 20–35 år. Det beror på att tak är designade för att hålla länge, och såklart motstå väder och vind. Men som husägare kommer du förmodligen att behöva byta tak någon gång, om inte på grund av att taket är slitet, så kanske på grund av att du vill renovera huset eller installera solceller. Med det sagt kan olika typer av tak givetvis ha olika livslängd, och du behöver därför veta vilka signaler som indikerar att ett takbyte är nödvändigt.

Måste man byta tak efter 40 år?

Låt oss säga att ditt tak har suttit där det sitter i 40 år och fortfarande ser bra ut, inte läcker eller har några skador – måste du då byta? Nej, det måste du inte. Även om tak har en “teknisk livslängd” på ca 40 år, betyder inte det att du måste byta taket om det inte är slitet. Vi rekommenderar dock att du inspekterar ditt tak om det är så pass gammalt för att säkerställa att det inte finns några skador på det som du missat.

Olika takmaterial har olika livslängd

Det finns många olika typer av material som ett tak kan ha, bland annat tegelpannor, betongtak, papptak och shingeltak. Dessa material har dessutom olika livslängd. Shingetaks livslängd är till exempel mycket kortare än vad tegelpannorna är. Här nedan kan du se en tabell kring olika material och deras olika livslängd.


Tegelpannor – ca 50–100 år

Betongtak – ca 30–40 år

Papptak – ca 25–30 år

Shingeltak – ca 25–30 år


Det är inte bara materialet som spelar roll när det kommer till hur ofta ett tak behöver bytas. Även tätskiktet kan bli slitet, och indikera att det är dags att byta tak. Tätskikten är materialet som sitter mellan det tak som vi ser inomhus, och det tak som syns utifrån. Det finns där för att förhindra vatten- och fuktskador. 

När vet man att det är dags att byta tak på huset?

Det är inte alla som kan titta på ett tak och direkt veta att det är slitet eller behöver bytas ut. Men det finns tecken som kan berätta för dig att ditt tak kanske inte mår så bra, som till exempel vattenskador. Om du vill vara hundraprocentigt säker på hur ditt tak mår ska du alltid boka in en takinspektion!

Inspektera taket för att se när det är dags att byta

En professionell takläggare i Malmö kan – som vi på BFTE – kan inspektera ditt tak och berätta exakt hur det mår och om det behöver bytas. Takinspektioner är viktiga att genomföra regelbundet, åtminstone en gång vart tionde år, för att hålla koll på takets skick. Det ska dessutom göras både innan och efter ett takbyte, eller en takrenovering. 

Så tillbaka till frågan – hur ofta byter man tak, och hur vet man när det är dags? Det finns ett antal faktorer som spelar roll. Först och främst bör du se över när taket byttes senast. Har du ett papptak som byttes för 30 år sedan? Då kan det vara dags för ett byte! Kontrollera punkterna från vår checklista här nedanför och se efter om något stämmer in på ditt tak.

Dags för takbyte? Kontrollera checklistan!

  • Läckage och fuktskador:
    Om du märker att det droppar in vatten när det regnar eller om det uppstår fuktskador, röta eller mögel på takets yta eller inuti fastigheten, kan det vara dags att byta tak. Läckage inträffar när takmaterialet är skadat och släpper igenom vatten eller fukt, och tätskiktet på underlagstaket är inte längre tätt.
  • Dåligt skick på takmaterialet:
    Om takmaterialet är i dåligt skick, till exempel om takpannor är spruckna eller vittrade, om takplåten har rostskador i skarvar, runt skorstensplåten, stegarna eller vid genomföringarna, kan det vara dags att byta tak. Om bara några takpannor är trasiga kan de bytas ut individuellt, förutsatt att tätskiktet och läkten är i gott skick. Mindre rostskador kan också åtgärdas och målas över. Men om taket är generellt skadat eller slitet är det bäst att investera i ett helt nytt tak.
  • Angrepp av påväxter:
    Om taket är allvarligt påverkat av påväxter som mossa, lavar eller alger, där rötterna har växt in i takmaterialet och orsakat skador som gör takmaterialet poröst, sprött eller har frostskador, bör du överväga att byta tak. Om påväxterna är i mindre omfattning kan du utföra en taktvätt om taket i övrigt är i gott skick.
  • Livslängd på takmaterialet:
    När takmaterialet eller tätskiktet har nått sin förväntade livslängd bör du börja planera för att byta tak. Det är klokt att byta tak i tid innan fuktskador uppstår, vilket kan göra takbytet betydligt dyrare.
  • Planer på solceller:
    Om du planerar att installera solceller och ditt tak inte har bytts ut på flera år, bör du överväga att byta tak innan installationen av solcellerna. Solceller har en livslängd på minst 30 år, vilket matchar livslängden hos många typer av takmaterial. Detta säkerställer en stabil grund för solcellerna och deras långsiktiga prestanda.

Förebyggande åtgärder för att förlänga takets livslängd

Om du precis har bytt tak där hemma kanske du undrar om det finns något du kan göra för att förlänga takets livslängd – och det finns det! Regelbundet underhåll är väsentligt på husets alla delar, men när det kommer till just taket bör du tänka på följande:

Håll taket rent:

  • Se till att taket är fritt från löv och kvistar för att undvika att regn- och smältvatten stannar kvar och orsakar problem som alger och mossa.

Rengör hängrännor och stuprör årligen:

  • Minska risken för rost och fuktskador på fasaden genom att rengöra hängrännor och stuprör från löv, mossa och skräp varje år.

Ta hand om påväxter på taket:

  • Om du ser påväxter på taket, utför en taktvätt och applicera en anti-algbehandling för att hålla ditt tak snyggt och skydda takmaterialet.

Byt ut trasiga takpannor snabbt:

  • Om du upptäcker trasiga eller vittrade takpannor, byt dem omedelbart för att säkerställa att taket håller tätt.

Underhåll plåttak och betongpannor:

  • För plåttak, hantera rost och mindre skador genom att skrapa bort rost och måla med rostskyddsfärg.
  • Betongpannor och takplåt behöver regelbundet underhåll, ungefär var femte år, genom att tvätta och måla om taket för att förlänga dess livslängd.

Vanliga frågor och svar

Kan man byta tak själv?

Man kan byta tak själv, men vi rekommenderar det inte. Det är ett svårt arbete som kräver lång erfarenhet och säkerhet. Att byta tak själv kan lätt leda till skador, både på dig själv och huset, och det kostar oftast mer än vad det gör att faktiskt anlita en takläggare.

Vilket tak har längst livslängd?

Det material som har längst livslängd är lertegelpannor, eller tegeltak. Tegelpannans livslängd varierar mellan omkring 50–100 år – alltså mycket längre än andra material. Många väljer dock bort tegelpannor idag då det är ett material som ser lite föråldrat ut i jämförelse med till exempel takshingel eller betongtak.

Kan underhåll göra att taket håller längre?

Vi rekommenderar alltid våra kunder att genomföra en takinspektion om de misstänker att deras tak är skadat eller behöver bytas. Genom att inspektera taket får du all kännedom du behöver, och det ger dessutom oss takläggare en chans att rekommendera vilka åtgärder du bör ta.

Kan mossa och växtlighet korta ned takets livslängd?

Ja, mossa och växtlighet kan skada ett tak. Det beror på att växtligheten drar till sig vatten, som kan leda till fukt- och vattenskador. Det är dock enkelt att fixa med en taktvätt, förutsatt att mossan inte suttit på taket i allt för många år.

Sammanfattning – hur ofta byter man tak egentligen?

Hur ofta ett tak ska bytas beror dels på material, dels på vilket underhåll taket fått. Det är därför svårt att ge en exakt siffra på ett taks livslängd. I regel gäller 20–25 år för de flesta. Att förstå när man ska byta tak är en central del av fastighetsvård. Genom att ta hänsyn till takets ålder, material och utföra regelbundet underhåll kan fastighetsägare förlänga dess livslängd och dessutom minimera kostnaderna för takbyte. Hos Bunkeflo Takentreprenad AB står vi till tjänst för att erbjuda expertis och rådgivning för att säkerställa att ditt tak står emot tidens påfrestningar.

Rulla till toppen